کشت قهوه در مکزیک در اواخر قرن ۱۸ در ایالت وراکروز (Veracruz) آغاز شد. حدود ۱۰۰ سال بعد و در سالهای پایانی قرن ۱۹ چیاپس به منطقهی اصلی کشت قهوه در مکزیک تبدیل گشت. انقلاب مکزیک (۱۹۲۰-۱۹۱۰) و اصلاحات ارضی بعد از آن٬ رعیتهای دیروزی مزارع کوچک قهوه را به مزرعهداران و قهوهکاران امروزی تبدیل کرد. امروزه حدود نیممیلیون نفر از مزرعهداران کوچک و مستقل و کشاورزان برای امرار معاش و تامین مخارج روزمره زندگی به تولید قهوه وابستهاند. فرهنگ مزرعهداریهای کوچک باعث میشود که طعم و کیفیت قهوه از مزرعهای به مزرعه دیگر متفاوت باشد و این مساله٬ قهوهی مکزیک را از نظر طعمی بسیار متنوع میکند. طی دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ تولید قهوه به کسب و کار بیش از ۲ میلیون نفر در مکزیک تبدیل شد. امروزه با آنکه صنعت قهوهی تجاری در این کشور٬ فرصتهای شغلی فراوانی را بهوجود آورده است٬ اما با این وجود طی دههی گذشته و با کاهش قیمت جهانی قهوه٬ بسیاری از کارگران مزارع قهوه از مکزیک و گواتمالا به سودای کار و زندگی بهتر به آمریکا مهاجرت کردهاند.
کشور کشت کننده قهوه مکزیک ، مکزیک و آمریکای شمالی می باشد و از نوع دان آن 100% عربیکا –ماراگو یا maragogipe درشت می باشد درجه بودادگی (رُست) و مناسب برای اسپرسو است
از طعم های بارز قهوه مکزیک آجیلی و کمی شکلاتی بودن آن است و دارای عطر رایحه شیرین کارامل – شکلاتی- مرکبات می باشد .
قهوه مکزیک چه طعمیست؟
قهوهی تهیهشده از دانههای مرغوب قهوه مکزیک به طور کلی طعمی سبک٬ ساده را تداعی میکند: «بادی» لطیف با ته مزهای خشک و اسیدی. اگر قهوه تان را سیاه مینوشید و فنجانی قهوه با تهمزهای اسیدی را میپسندید٬ قهوهی مکزیک بیتردید از گزینههای مطبوع شما خواهد بود. گرچه بعضی انواع قهوه مکزیک مخصوصا آنهایی که در ارتفاعات چیاپس میرویند از نظر پیچیدگی طعم شبیه و رقیب بهترین قهوههای گواتمالا هستند.
بهطور کلی قهوهی چیاپس طعم پیچیده و میوهایتری نسبت به قهوه سایر نقاط مکزیک دارد. این قهوه طعمی روشن همراه با رگههایی شیرین و میوهای مانند نیشکر و هلو دارد. قهوهی «اوهاکا» اما فنجانی سبک همراه با تهمزهای اسیدی به دست میدهد.
مکزیک خاستگاه بسیاری از قهوههای ارگانیک مرغوب و شناختهشدهایست که در منوی اسپشالتی کافههای آمریکا دیده میشود. این قهوهها اکثرا از مرغوبترین گونههای قهوه هستند که توسط چندین آژانس کنترل کیفیت مستقل نظارت میشوند تا اطمینان حاصل شود که از سموم دفع آفات و کودهای شیمیایی و دیگر مواد شیمیایی مضر در فرایند رشد آنها استفاده نشده است.
با اینحال نمونههای مرغوب و نادر قهوه مکزیک به ندرت در بازار آمریکا به چشم میخورد و میتوان گفت تقریبا به صورت انحصاری به اروپا و مخصوصا آلمان فروخته میشود. بعضی از این قهوهها عبارت است از: لیکویدامبر، سانتا کاترینا، ایرلندیا، جرمنیا و هامبورگو